حجتالاسلام سیدمهدی حسینزاده، دبیر کل بنیاد قرآن در یادداشتی به مناسبت عید فطر، این روز را روز جشن معرفت نفس دانست که نفس با یک ماه روزهداری به فطرت پاک خود برگشته است. متن این یادداشت که در اختیار ایکنا قرار گرفته است را در ادامه میخوانید؛
عید فطر که اول ماه شوال است و رمضان را پشت سر میگذارد، عید جلودار میشود، زیرا یک ماه را روزه گرفته و از نفس دور شده و به فطرت پاک خود برگشته است، حقیقتاً جای عید دارد و باید جشن گرفت، جشن روح و ریحان، جشن معرفت نفس، جشن شادی و پاکی.
امام علی(ع) میفرماید؛ «عید برای کسی است که خداوند روزهاش را پذیرفته و نمازش را پسندیده است.» عیدی که انسان با صلابت جسم و سلامت روح مقابل شیطان ایستادگی و مقاومت کرده است.
اگرچه روزهداران غزه، عید ظاهری ندارند، اما عید باطنی مضاعفی دارند، هم روزه دارند و هم در برابر شیطان به رنگ آمریکا و اسرائیل تقابل داشتهاند. عید ما روزی است که از ظلم، اثری نباشد و عید واقعی و حقیقی را در بیتالمقدس کنار مسلمانان فلسطین جشن فطرت و عزت بگیریم.
یکی از مباحث عمده عید فطر، اقامه نماز عید است که در آداب نماز عید این است، در رکعت اول سوره «اعلی» خوانده شود که میفرماید؛ قَدۡ أَفلَحَ مَن تَزَکَّىٰ، رشد و تعالی انسان که اساس و مبنای حکمرانی قرآنی است، در این بیان نورانی دیده میشود. زیرا مدیران حکمران قرآنی باید خود را در مسیر تربیت و تزکیه قرار دهند تا بتواند حکمرانی کنند، وگرنه هر روز دچار بحران مفاسد اخلاقی، اجتماعی و سیاسی خواهند شد و نیز در رکعت دوم نماز سوره «شمس» تلاوت میشود و باز در این سوره میفرماید: قَدۡ أَفلَحَ مَن تَزَکَّىٰ، هر آن کس که نفس خود را تزکیه کند، رستگار میشود و باز قرآن نظام تربیتی را مبنای تزکیه و خودسازی قرار میدهد و تمامی این برنامهها ما را به سمت خودسازی، جامعهسازی و تمدنسازی نظام اسلامی سوق میدهد.
نکته دیگری که در نماز عید فطر وجود دارد، مشارکت مردم در اقامه نماز عید است، یعنی ایجاد همدلی، همبستگی و همراهی با خدا را نشان میدهد و در همین رابطه حاکمان، مسئولان، مدیران و مردمان در کنار هم نماز میگذارند و در برابر شیاطین و بیگانگان قدرتنمایی میکنند و دیدیم که مردم غزه رو به روی جبهه باطل ایستاده و با اقامه نماز عید فطر قدرت خود را به دشمنان نشان خواهند داد.
عید فطر تمرین است، برای آنکه این ماه خودسازی استمرار داشته باشد و مسیر رشد و تعالی، آیندهای بهتر و روشنتر را پدیدار کند و این بهار رمضان و بهار قرآن عطرافشانی کند تا عید شکوفهها شکوفا شوند و گلهای معرفت پدید آیند، این است که امیرالمومنین علی(ع) میفرمایند؛ آخر رمضان فرشتهای ندا میدهد که بشارت باد بر شما، ای بندگان خدا که گناهان گذشته شما بخشوده شد، پس مواظب باشید که از این پس چگونه خواهید بود.
مقام معظم رهبری میفرماید؛ عید فطر روز پاداش گرفتن و رؤیت رحمت الهی بعد از ماه رمضان است. این مطلب نشان میدهد، حکمرانی رمضان که برای بندگان خدا رشد و تعالی انسان را تعیین میکند، همانگونه مشیتهای حکمرانی خدا مقدمات نظام هستی و انسانها را تدبیر میکند و حکمرانی اقتصادی و معنوی پیرامون سنت الهی عید فطر محقق میشود.
جامعه اسلامی اگر میخواهد از فقر نجات پیدا کند، تدبیر اقتصادی و معنوی لازم است و خدای متعال که مدبرالامور است، عید محول الاحوال میسازد و حال انسانها چه عطا کننده و چه عطا شونده خوب میشود. با قربانی کردن، با پرداخت کفاره روزه و با اعطای فطریه مردم محروم و مظلوم را حمایت میکنند.