در جلسات هفتگی معالم القرآن حسینیه قرآن و عترت بنیاد قرآن در هفتهای که گذشت جناب آقای دکتر نصیری مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علمی کاربردی کشور به تدریس موضوع کاربرد هوش مصنوعی در فهم بهتر قرآن، فرصتها و چالشها پرداختند.
ایشان اظهار داشتند: قرآن به جهت اینکه کتاب خاتم انبیا است و نبی که برای کل بشریت آمده یک اشتباه معروفی که همه انجام میدهند پیامبر اسلام میگوییم که در واقع این عبارت را مسیحیان در دهان ما گذاشتند و اِلا ایشان پیامبر خاتم هستند و لذا با توجه به این نکته که پیامبر خاتم کتابی آورده است که راه سعادت بشر را دارد لذا قرآن را نباید محدود کرد به مسلمانی، این کتاب باید روز به روز رمز گشایی شود هم به لحاظ ساختاری و هم به صورت مفهومی تا بشریت با قرآن آشنا شود.
آموزش قرآن مبتنی بر روانشناسی رشد مدلی هست که بنده به آن رسیدم. آموزش قرآن براساس رنگها، براساس نام حیواناتی که در قرآن آمده، چرا که یادگیری بچهها براساس محیط پیرامون است و قرآن همان پیرامون است.
هر کسی به اندازه فهم خودش باید از قرآن استفاده کند، بله قرآن سطوح مختلف دارد اما هر کسی به اندازه وسع خودش یاد میگیرد.
استاد جواد آملی همیشه میگفتند من اگر به عنوان یک سخنران سطح سخنرانی را پایین بیاورم خیانت است مردم باید سطح خودشان را بالا بیاورند. لذا لازم است قرآن در ابعاد ظاهری و ساختاری و همچنین در مفاهیم باید مشخص شود و باید جذابیتهای قرآن را زیاد کنیم.
بهترین راهکار برای فرضا مسائل جنسی را قرآن ارائه داده است، اصلا چرا خداوند یک داستان عشقی را در قرآن بدون سانسور مطرح کردند؟ برای چه چیزی در قرآن داستان یوسف و زلیخا آمده؟ خداوند تبارک و تعالی میخواست بگوید که قویترین غریضه جنسی چگونه قابل مدیریت است، راهکار مدیریت آن بازدارندههای درونی است یعنی تقوا. لذا باید قرآن را تا آنجا که میتوان معرفی کرد.
امروزه هوش مصنوعی به دنیا معرفی شده است، یعنی ماشین و سیستم به مانند انسان تولید دانش کرده و فکر میکند و … هوش مصنوعی دو قسمت دارد، فناوری و مبانی. مبانی مهمتر از فناوری است که چه چیزی پشت آن است.
هوش مصنوعی در آینده برای سلطه کشورها و نخبگان استفاده خواهد شد، هوش مصنوعی از نظر بنده لطف خدا در حق بشریت است. اما این دیگر تحول نیست مثل اینترنت، هوش مصنوعی ضرورت است که تمام زندگی ما را میگیرد و امروزه هم به سرعت در حال رشد است و در تمام امور زندگی هم وارد میشوند.
هوش مصنوعی یک دستیار و مشاور در کنار ما هست و خیلی کارامد است، امروزه ما باید از این هوش برای جاری شدن مفاهیم اهل بیت و برطرف کردن ابهامات قرآنی از آن استفاده کنیم. لذا نکتهای که وجود دارد این است که مسائلی در قرآن وجود دارد که میتوان از این هوش استفاده کرد و از آن کمک گرفت.
کشف ارتباطات پنهانی آیات به عنوان مثال بسیاری از ارتباطات بین آیات پنهان است و شاید این هوش بتواند بخشی به ما کمک کند. یا استفاده از الگوریتمهای تفسیری مفسران و یا تصویرسازی آیات برای درک بهتر میتوان کمک گرفت و یا استخراج مبانی و ساختارهای طبیعت گرایانه قرآن.
چرا بعضی از میوهها در قرآن نامبرده شده و بعضی دیگر نام نبرده شده است؟ یقینا در بحث تطبیق فیزیولوژی انسان ریشه دارد، پس هوش مصنوعی یک لطف از طرف خداست اما کسی که میخواهد در این مسیر از آن استفاده کند هم باید در مبانی هوش مصنوعی مسلط باشد و هم در تفسیر تا اطلاعات سو گیرانه بهش ندهند چرا که مثل چاقو میماند که هم میتوان باهاش غذا درست کرد و هم میتوان آدم کشت.
از چالشهای آن هم میتوان به اطلاعات غلط و تفسیر اشتباه اشاره کرد چرا که تفسیر نیازمند فهم انسانی است لذا نکتهای که وجود دارد این است که هوش مصنوعی را اگر کسی بلد باشد میتواند استفاده کند، اگر بلد نباشد آن به انسان حاکم میشود. روی هم رفته عزیزان ما میتوانیم هوش مصنوعی را با هوش انسانی تلفیق کنیم.
السلام علیکم و رحمته الله.