در جلسات هفتگی معالم القرآن حسینیه قرآن و عترت بنیاد قرآن استاد دکتر علی اصغر پورعزت، رئیس دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران به تدریس موضوع حکمرانی متعالی در پرتو مرگ آگاهی پرداختند.
در ابتدا جلسه با قرائت قرآن آغاز شد و پس از آن استاد دکتر علی اصغر پورعزت به تدریس موضوع حکمرانی متعالی در پرتو مرگ آگاهی پرداختند.
ایشان فرمودند:
در ابتدا مایلم از اندیشکذه بنیاد قرآن بابت فراهم آوردن چنین جمعی تشکر و قدردانی کنم و خدمت شما حضار گرامی عرض کنم که موضوع ما موضوع مبسوطی است که در فرصت فعلی سعی میکنم تا مقدماتی از آن را خدمت شما عرض کنم و انشاالله در فرصتهای دیگر این بحث را در کنار یکدیگر ادامه دهیم.
دکتر پورعزت ادامه دادند:
امروزه در دنیا التقاطهای زیادی به وجود آمده است در ابتدا التقاط در فهم دین برای مردمان به وجود آمد که خب پیامبران و انبیاء الهی و پس از آن فقها و روحانیون سعی بر هدایت و نشان دادن مسیر درست داشتند پس از آن و با گذشت زمان التقاط در دین و ایدئولوژی برای مردم ایجاد شد فی المثل مارکسیست اسلامی و از اینجور حرفها پس از آن التقاط در دین و علم برای مردم به وجود آمد دیگر اینکه التقاط دین و ادبیات عرب به وجود آمد التقاط دین و تجربی به وجود آمد و از این قبیل مسائل، اما ریشه تمام این مسائل در چیست؟ اینکه ما جهان را و خلقت آن را و سیستم آن را از دید و درک خودمان نظاره میکنیم، بنده در جوانی این مسئله را داشتم که مگر قرآن مشمول همه دوران و زمانها نمیشود؟… خب پس در حال حاضر بتها کجا هستند؟… ما که دیگر در جهان مدرن بت به آن شکل سنگی و چوبیاش نداریم. با گذشت زمان متوجه شدم که این نگاه بابت عدم درک درست من از شرایط است نه اینکه قرآن ایراد داشته باشد. بت امروز ما پول است، ایدئولوژی است. بنابراین اگر بتوانیم بر این موضوع آگاه شویم که درک جهان و ساز و کارهای آن از توان ذهن ما خارج است و قطعا با نگاه خودمان قادر به فهم تمام مسائل نخواهیم بود قطعا دچار التقاطهای فکری هم نخواهیم شد.
ایشان افزودند:
نگاه به عظمت بی کران جهان هستی و درک این موضوع که انسان محدود است باعث میشود به نیستی و مرگ فکر کنیم، مرگ اگاهی خیلی چیز جالبی است. باعث میشود انسان خیلی انسانیتر رفتار کند، باعث میشود یاد خدا را فراموش نکند بنابراین باید به هنگام حکمرانی به یاد مرگ باشیم، قاضیهای قدیم در زمانهای گذشته به هنگام حکمرانی لباس شبیه به کفن بر تن میکردند تا به هنگام حکم دادن مرگ آگاهی داشته باشند. به همین دلیل است که حکمرانی بسیار بسیار کار سختی میباشد، خیلی سختتر از پزشکی و مهندسی و دیگر کارها چرا که اگر یک لحظه از یاد خدا غافل شوی یک عمر عبادت را به باد خواهی داد و کلید اینکه یاد خدا را فراموش نکنی مرگ اگاهی است پس حکمرانی باید برای حاکم هراس انگیز باشد.
دکتر پورعزت ادامه دادند:
درک انسانها هنوز خیلی خیلی ناچیز است ما هنوز درک درستی از لازمان و لامکان بودن خداوند نداریم، لازمان بودن یعنی خداوند قبل از اینکه زمان خلق شود بوده، لامکان بودن یعنی قبل از اینکه مکان خلق شود خداوند بوده یعنی قبل از اینکه همه چیز خلق شود خداوند بوده چرا که تمام شناخت ما از دنیا به واسطه دو عامل زمان و مکان است و وقتی هنوز زمان و مکان خلق نشده باشند ما نخواهیم فهمید که در عالم چه خبر بوده است و آخرت را هم به درستی نخواهیم فهمید که بعد از اینکه مکان و زمان از بین بروند چه اتفاقی خواهد افتاد. مثل این موضوع که حنجره ما با اختیار ما بر سر نماز میگوید قل هو الله احد اما قل را که از دهان ما بیرون میاید که به معنای بگو است را چه کسی میگوید؟… آیا از درون به ما چنین چیزی را میگوید که روی زبان ما جاری میشود؟… اگر نماز را با خضوع بخوانیم خواهیم فهمید که بله… خداوند از درون ما با ما سخن میگوید.
مجددا از بنیادقرآن بابت در اختیار گذاشتن این وقت تشکر میکنم و امیدوارم اگر عمری بود در جلسات بعد موضوعات را ادامه دهیم.
در انتهای مراسم اعضای شورای راهبردی بنیاد قرآن با دکتر پورعزت صحبتی کوتاه داشتند و سفره اطعام نیز برپا گردید.